Amorgos

I mitten av september anländer jag, mina systrar och vänner till den vackra hamnen Katapola på Amorgos. Vi har tagit oss från Santorini med speedboat och som vanligt vid landstigningen av en ö så börjar sökandet efter boende och som vanligt så bestämmer vi oss för att inte hugga första bästa rumraggare nere vid hamnen utan vi vill gå runt och leta. Detta visade sig vara svårare än vi trott då många låg och vilade i värmen eller var ställen stängda eller fulla.

Tillslut hamnar vi på Pension Big blue som ligger i etapper byggt på höjden med många trappsteg upp till receptionen som ligger högst upp. Det visar sig vara värt slitet att gå upp för vad som då kändes som en miljon trappsteg för i receptionen sitter en trevlig liten Grek vid namnet ”Phanis” som välkomnar oss in och bjuder på choklad. Förutom väldigt god choklad så erbjöd han bra priser på rummen och vi fick ett stort rum utan kök lite längre ner i komplexet med löfte om att få 2 rum med kök så fort något skulle bli ledigt längre upp med fantastisk utsikt.

Efter en natt i rummet utan kök och utsikt så blir vi mycket riktigt uppgraderade. Det visar sig vara värt väntan och vi får två fina rum högre upp med fantastisk utsikt över hamnen. Phanis lovar oss också ett kök i andra rummet ”promis you big kitchen”. Och vi fick nästa dag en ”stor” kokplatta… hmm.. stort kök?.. tja.. beror ju på vad definitionen av stort kök är. Köken fungerar ändå klockrent och hans gästvänlighet gör att man absolut inte vill klaga. Vad behöver en backpacker mer än en platta för att koka pasta ändå? Att vakna på ”Pension the big blue” och gå ut på balkongen för att inta sin frukost med utsikt över vad jag skulle kalla greklands vackraste hamn; Katapola, är verkligen härligt och storslage. Vattnet är klarblått/turkost, vädret är härligt och livet är helt enkelt underbart.

Solen skiner och det allt är perfekt för att ta en snorkeltur. Amorgos är ön skapad för snorkling med ett fantastiskt vatten med en oerhört bra sikt. Det är inte konstigt att filmen “det stora blå” delvis spelades in på just Amorgos. I filmen får man följa två vänner som tävlar om vem som kan fridyka djupast. Filmen är från 1988 och gjorde att Amorgos som resemål blev mer uppmärksammat. På västsidan av hamnen ligger en pub som varje kväll kl 21.00 visar den berömda filmen. Att sitta där vid det stora blå och titta på det stora blå med en kall öl i handen i sällskap av vänner är en riktigt härlig känsla. Att se filmen på plats efter att ha varit några dagar på Amorgos gör att man känner igen miljön i många scener. Bla. Är det kända klostret ”Panagia Chosoviotissa” och skeppsvraket “Olympus” med i vissa scener.

Amorgos har en mängd olika ställen som är perfekta för snorkling. Personligen gillade jag ”Maltezi beach” skarpt. Klipporna innan stranden är härliga att hoppa och dyka ifrån och vattnet är fantastiskt klart. Här finns också gott om olika fiskarter att kolla på. Att ta med sig lite bröd på snorkelturerna kan rekommenderas, strö lite smulor i vattnet och fiskarna samlas tätt och du får en fantastisk syn. Amorgos erbjuder också lite mer äventyrlig snorkling i form av grottor, här är sikten självklart inte så bra men runt omkring är det fantastiskt klart. Snorkl runt i grottorna är en spännande känsla. Man får dock passa sig om det blåser mycket då vågorna lätt kastar in en i närmsta bergvägg.

Det är inte bara vattnet på Amorgos som är vackert, Själva ön är också en av Greklands mest vackraste öar och gjord för dagsutflykter. Om man gillar vandring så kan jag varmt rekommendera att gå på några av öns många vandringsleder. Många stråk ger fantastiska vyer över Medelhavets blå vatten. Ett stenkast från Katapola ligger “Minoa” -lämningar, dessa lämningar är som förstått från minoa-tiden och uppifrån bergen får du en fantastisk utsikt över Katapola. Här tog jag min livs finaste joggingtur, trotts de många backarna och varma vädret så gav omgivningen en så mycket energi att jag aldrig ville sluta springa.

En av Amorgos största sevärdigheter är klostret ”Panagia Chosoviotissa” som ligger ovanför ”Agia Anna”. Klostret är öppet för allmänheten, men tänk på vad du har på dig. Som vanligt gäller vårdad klädsel med täckta armar, kvinnor bör ha lång kjol eller klänning. I klostret kan du få smaka deras klosterlikör som är en söt persikolikör som smakar väldigt friskt.

Vraket av Olympus bör även skådas, men området runt såg, iaf när vi var där, tyvärr ut som en soptipp med extremt mycket bråte runt omkring. Här får man passa för var man sätter fötterna så man inte skär sig på rostiga spikar eller dylikt. Det finns heller ingen naturlig väg ner till vraket utan man får ”sick sacka” sig neråt längs sluttningar med taggiga växter.

Förutom kloster, ruiner och gamla båtar så finns det många fina byar att besöka. En utflykt bör absolut göras till den charmiga byn Chora. Här tillbringade vi en heldag på olika cafeer och tavernor. Chora är en fantastiskt vacker och charmig by och absolut min favorit by i Grekland. Känner man inte ett lugn här så vet jag inte vad som skulle kunna göra en mer avslappnad. Förutom Chora så finns minde byar men än lika charmiga. Langada, Potamos och Tholaria ligger i bergen ovanför Amorgos största by Egiali.